TINGGALKAN JEJAK KORANG YE !

PENGIKUT2 KU

Wednesday, August 25, 2010

Doa Untuk Bukan Muslim

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan ke-15

Baru-baru ni kecoh pasal isu ni kat Penang. Aku tak berani nak komen banyak, sebab bimbang tersilap bagi info. Kalau nak dapat info yang lebih tentang tajuk post kat atas tu, jom kita tambah ilmu kita dengan membaca blog Dr. Asri

Wassalam

Paderi Melayu????



PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG
SEKARANG KRISTIAN SEDANG AKTIF DI SEREMBAN 1900 ORANG PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG.
MEREKA MENGGUNAKAN SIHIR.
BERHATI- HATI DENGAN AIR MINERAL JENAMA:-

1. AL -BARAMKAH
2. AL-MANSORI
3. AL-BISTARIA

P/S : SAMA ADA DIPEROLEHI SECARA PERCUMA ATAU DIJUAL MURAH SEMUA AIR-AIR INI TELAH DICAMPUR DENGAN 'HOLY WATER' TOLONG SEBARKAN MESSAGE INI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM/SAHABAT/SAHABIAH & DLL. SESUNGGUHNYA KITA TAK TERMAMPU MEMEGANG SENJATA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM.. SEMOGA JASA BAIK INI DIRAHMATI OLEH ALLAH SWT..

Sila komen tentang isu ni...

Mencari yang halal fardhu bagi umat Islam

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan yg ke 15

Mencari yang halal fardhu bagi umat Islam. Benarkan.. Diharapkan semua umat Islam dapat mengambil iktibar daripada apa yang berlaku kebelakangan ini. Sejak akhir2 ni, kita dengar yg makanan ni tak halal, restoran di tarik balik sijil halalnya, dan sebagainya. Jika semua ini boleh menimbulkan keraguan dan syak buat kita menikmati makanan, maka tinggalkan jelah. Banyak lagi syarikat-syarikat muslim yang tumbuh ibarat cendawan menyediakan makanan halalun toyyibah. Contohnya, kalau sekarang ni dah rasa ragu-ragu nak makan di MCD dan KFC, kita boleh makan di RFC (Radix Fried Chicken) dan Radix Chicken House. Kalau korang makan kat sini, sah2 lah korang yakin, sebab Radix sememangnya diasaskan oleh orang Islam sendiri kan. So korang fikir-fikirkan lah sendiri. Ingat!!! Mencari yang halal fardhu bagi umat Islam.



Tuesday, August 24, 2010

Akhirnya terjawab juga...

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Akhirnya, terjawab juga persoalan aku dalam post yang sebelumnya..



Sekian, Wassalam..

Betulkah kita tak boleh makan MCD????

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Betul ke kita tak boleh makan MCD??? Aku inginkan kepastian...Hmmm.. Baru-baru ni ada salah sorang member kat FB aku kecoh yang MCD tak boleh makan sebab Jakim tarik balik sijil halal MCD. Bekalan daging dr uruguay diragui. Gerun gak aku dengar, betulkah?? Ada gak dia tunjuk surat penarikan sijil halal tu balik.. Tapi pastikah??



surat penarikan balik sijil halal MCD, betulkah???

Pastu kecoh pulak lagi, ada orang ckp yang daging salah satu jenis burger tak masak pulak, ada gak aku tengok gambar tu, memang tak lalu gak lah nak makan bila tengok.. Loya tekak rasa..Tapi tulah, tak tau betul ke tidak.. Tapi kalau dah rasa ragu-ragu lebih baik x usah makan, itu kan lebih baik. Banyak lg makanan yang menyihatkan, mujur lah aku ni bukan peminat tegar MCD, tak kisah kalau tak makan pun..



apa korang rasa sekarang???

Kalau ada sapa-sapa yang tahu tentang perkara ini, boleh bagi feedback semula tentang penarikan sijil halal MCD ni.. Mungkin ada berita yang tebaru, boleh lah komen balik dlm post ni ya.. Inform n kongsi sama maklumat terbaru.. Itu kan lebih baik..

~ Apa kena dgn mood ni ~

Wahai mood, ape kena ngn kamu nih???

....
....
....

Malas tul nak buat keje, tambah2 Action Research..
Nape ko ni malas sangat hah??
Sebab aku tak dak mood..
Mood, please come back to me...
Aku perlukan mood utk buat segala kerja..

....
....
....

Ya Allah, berikan aku kekuatan..

Tuesday, August 10, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



Sumber dari FB

p/s : moga menjadi iktibar

Ahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Hari ini dah 29 Syaaban. Petang ni tengok anak bulan. Insya-Allah, kalau nampak anak bulan petang ni, kita akan berpuasa esok hari. Alhamdulillah, tiba juga bulan yang dinanti-nantikan oleh semua umat Islam. Sama-sama lah kita hayati bulan Ramadhan yang penuh dengan barokah ini. Isilah bulan ini dengan pelbagai amalan-amalan yang sering kita lakukan sepanjang bulan Ramadahan pada tahun-tahun yang sebelumnya. Moga kita mendapat manfaat daripadanya. Insya-Allah. Ingat 10 malam yang pertama adalah RAHMAT, 10 malam yang kedua adalah MAGHFIROH dan 10 malam yang terakhir dalam Ramadhan adalah TERBEBAS DARI AZAB API NERAKA. Sentiasalah berdoa memohon keampunan dari ALLAH s.w.t dalam bulan yang penuh keberkatan. Wassalam

p/s : Salam Ramadhan buat semua bloggers daripada aku, ATINA_HASANAH

Monday, August 9, 2010

Kejadian yang mengagumkan

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Aku pelik dan hairan, napa ya orang yang buat hubungan yang terlarang tanpa apa-apa ikatan yang sah senang sangat nak dapat anak. Orang yang dah berkahwin bertahun-tahun malah berpuluhan tahun pun masih ada yang tak dapat anak. Dah lah buat satu dosa, pastu tambah lagi satu dosa. Tau dosa apa?? Dosa buang anak lah pulak.. Tak ada rasa keibuan ke?? Aku memang marah betul ngan orang-orang yang suka buat kerja-kerja macam ni. Insaf-insaf lah.. Korang buat keja terkutuk ni patut tengok video kat bawah ni. Jom kita layann... Zasssss..

video

~Selamat Malam~

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Ngantuknye mata ni.. Memang lah ngantuk cik kak, tengok jam kamu dah pukul berapa.. Dah 12.55 tengah malam tuh. Aku ulang lagi sekali 12.55 tengah malam ya.. Patutlah ngantuk semacam.. Oklah, aku pun dah tak tau nak tulis post ape. Mata pon dah nak pejam.. Selamat malam semua.. Opss~ terlupa lak nak baca doa tido sebelum aku tido. Jom ikut aku baca doa tido

BISMIKALLAH HUMMA AHYA WA AMUD. AMIN..

Selamat malam semua bloggers.. Assalamualaikum .. =)

Sunday, August 8, 2010

Menghitung hari

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Menghitung hari
Detik demi detik...

Cewah, menyanyi plak aku malam ni. Saja menguji suara yang tak berapa nak sedap, tapi syok sendiri... Heheheh..

Aku sekarang ni tengah dok menhitung hari untuk tamatkan pengajian aku. Tak sabar pulak rasanya. Sekarang ni pulak macam-macam program dan kursus aku sedang ikuti, dengan kelasnya n macam-macam lagilah.

Dan hujung tahun ni pulak ada satu peristiwa yang akan menjadi sejarah dalam hidup aku.. Nanti akan aku ceritakan kat korang semua apa yang berlaku hujung tahun ni.. Tunggguuuuu.. Bahagia rasanya =). Tengah senyum sampai ke telinga ni..

Friday, August 6, 2010

Jangan Mengeluh..

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Tetiba la plak rajin nak menulis. Sebelum ni bior je blog ni bersawang. Ish2, apa nak jadi ngan tuan blog ni. Anak sapa lah yang malas sangat ni. Hahaha, ngutuk diri sendiri nampak. Saje je nak intro camni, nak ngutuk diri sendiri sekali sekala.

Sekarang ni kita terus ke cerita post aku ni. Aku nak tanya korang, kenapa ya orang suka mengeluh??? Soalan cepu mas buat korang, jawab jangan tak jawab lak ye.. Hahahaha.. Aku pun naik hairan sebab apa orang suka mengeluh. Aku pun suka mengeluh, kenapa ya aku suka mengeluh??? Ada pulak tanya kat orang lain, jawab sendiri lah wei kenapa kamu tu suka mengeluh.

Sebenarnya, tak elok mengeluh banyak-banyak sangat. Setakat benda-benda kecik pun nak mengeluh. Kurangkanlah tabiat ni, tak baik untuk kesihatan. Nampak sangat bila kita ni suka mengeluh, tak bersyukur dengan apa yang ada. So, lepas-lepas ni kurangkan lah aktiviti ni ye. Peringatan ni ditujukan buat semua yang membaca blog ni dan juga buat diri aku ni yang kadangkala suka mengeluh.

KSSR ganti KBSR

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Mesti korang tertanya-tanya apa tu KSSR kan? Bagi sesetengah pihak, mungkin tau apa tu KSSR. KSSR ialah Kurikulum Standard Sekolah Rendah yang akan dilaksanakan beriringan dengan KBSR (Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah) tanpa daihapuskan. Ilmu baru ni aku dapat dari pensyarah PJ aku yang bagi taklimat tentang kurikulum baru ni. KSSR ini hanya akan dilaksanakan sepenuhnya pada tahun 2011 di semua sekolah2 di Malaysia bagi murid2 tahun 1 sahaja. Bagi murid2 tahun 2-6, mereka masih gunakan KBSR. KSSR ini akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat tahun demi tahun.

Untuk pengetahuan korang semua, dalam KBSR kita pakai buku teks kan, tapi dalam KSSR kita gunakan modul yang akan menggantikan buku-buku teks. Pendekatan pengajaran dalam KSSR juga adalah lebih interaktif sesuai dengan perkembangan zaman kini dan juga perkembangan kanak2 sekarang. Maklumlah, kanak2 sekarang kan makin advance, silap2 lagi hebat dari cikgu2 sekarang. So memang sesuai sangat lah dengan KSSR yang baru diwujudkan ni. Aku sebagai guru muda sangat suka dengan pembaharuan ni.

Buat peringkat permulaan, sebanyak 500 buah sekolah telah menjalani uji rintis mulai 31 Mac 2009 sehingga akhir Jun 2009.Sebanyak 50 buah sekolah akan menjalani uji rintis semua mata pelajaran manakala sekolah selebihnya akan menjalani uji rintis dalam mata pelajaran terpilih.KSSR membahagikan mata pelajaran kepada tiga modul iaitu Modul Asas Teras, Modul Asas Tema dan Modul Asas Elektif.

Tahap satu sekolah rendah (tahun 1 hingga 3) akan tertumpu kepada penguasaan 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul) serta kemahiran asas teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sikap dan nilai.Sementara tahap dua sekolah rendah (tahun 4 hingga 6) akan tertumpu kepada pengukuhan dan aplikasi 4M, kemahiran asas ICT, perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, sikap dan nilai.

Selain itu, kementerian juga akan memperkenalkan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) bagi murid-murid prasekolah berumur lima dan enam tahun seluruh negara.Pada peringkat ini pula, tumpuan akan diberikan kepada perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sahsiah, persediaan ke sekolah rendah serta pendedahan awal mengenai kemahiran 4M.

KSPK akan memudahkan lagi murid-murid prasekolah ini untuk menyediakan mereka memasuki alam persekolahan selain pendekatan yang lebih mesra dan menarik digunakan bersesuaian dengan peringkat umur kanak-kanak prasekolah.

Harap-harapnya, perubahan dan pembaharuan yang dilaksanakan dalam sistem pendidikan di Malaysia akan disokong semua pihak dan dilaksanakan dengan sebaik-baiknya. Pastikan kanak-kanak di negara kita ni dapat pendidikan yang sebaiknya.




p/s : berdebar pulak nak laksanakan dasar baru ni tahun depan.

Wednesday, August 4, 2010

Yakin pada janjiNYA

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Nak tau nape aku tulis post tajuk ni?? Bermacam-macam kepala aku sekarang ni. Kerja yang banyak sekarang ni buat kepala ni rasa berat. Terfikir aku, mampu ke aku nak hadapi semua ni. Tapi apa yang aku tahu, Allah berjanji kepada hamba-hambaNYA bahawa DIA tak akan menimpa ujian yang terlalu berat sekiranya hambaNYA tak mampu untuk memikulnya. Jadi aku yakin Allah hanya akan berikan ujian ikut kemampuan aku je. Aku pun sejak akhir2 ni suke sesangat dengar lagu Insha Allah nyanyian Maher Zain. Sesuai dengan keadaan aku sekarang kot. Banyak bagi perangsang.

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Ni lah sedikit lirik lagu ni yang aku rasa jadi perangsang buat aku. Hopefully, korang semua juga dapat tempuhi apa aje dugaan yang korang sedang hadapi sekarang. Ingat KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI? QURAN MENJAWAB:

'Allah tidak membebani seseorang itu
melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286

Renung-renungkan...

Wednesday, August 25, 2010

Doa Untuk Bukan Muslim

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan ke-15

Baru-baru ni kecoh pasal isu ni kat Penang. Aku tak berani nak komen banyak, sebab bimbang tersilap bagi info. Kalau nak dapat info yang lebih tentang tajuk post kat atas tu, jom kita tambah ilmu kita dengan membaca blog Dr. Asri

Wassalam

Paderi Melayu????



PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG
SEKARANG KRISTIAN SEDANG AKTIF DI SEREMBAN 1900 ORANG PADERI MELAYU YANG BARU TIBA DARI SINGAPURA BERADA DI SINI SEKARANG.
MEREKA MENGGUNAKAN SIHIR.
BERHATI- HATI DENGAN AIR MINERAL JENAMA:-

1. AL -BARAMKAH
2. AL-MANSORI
3. AL-BISTARIA

P/S : SAMA ADA DIPEROLEHI SECARA PERCUMA ATAU DIJUAL MURAH SEMUA AIR-AIR INI TELAH DICAMPUR DENGAN 'HOLY WATER' TOLONG SEBARKAN MESSAGE INI KEPADA SEMUA UMAT ISLAM/SAHABAT/SAHABIAH & DLL. SESUNGGUHNYA KITA TAK TERMAMPU MEMEGANG SENJATA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM.. SEMOGA JASA BAIK INI DIRAHMATI OLEH ALLAH SWT..

Sila komen tentang isu ni...

Mencari yang halal fardhu bagi umat Islam

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan yg ke 15

Mencari yang halal fardhu bagi umat Islam. Benarkan.. Diharapkan semua umat Islam dapat mengambil iktibar daripada apa yang berlaku kebelakangan ini. Sejak akhir2 ni, kita dengar yg makanan ni tak halal, restoran di tarik balik sijil halalnya, dan sebagainya. Jika semua ini boleh menimbulkan keraguan dan syak buat kita menikmati makanan, maka tinggalkan jelah. Banyak lagi syarikat-syarikat muslim yang tumbuh ibarat cendawan menyediakan makanan halalun toyyibah. Contohnya, kalau sekarang ni dah rasa ragu-ragu nak makan di MCD dan KFC, kita boleh makan di RFC (Radix Fried Chicken) dan Radix Chicken House. Kalau korang makan kat sini, sah2 lah korang yakin, sebab Radix sememangnya diasaskan oleh orang Islam sendiri kan. So korang fikir-fikirkan lah sendiri. Ingat!!! Mencari yang halal fardhu bagi umat Islam.



Tuesday, August 24, 2010

Akhirnya terjawab juga...

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Akhirnya, terjawab juga persoalan aku dalam post yang sebelumnya..



Sekian, Wassalam..

Betulkah kita tak boleh makan MCD????

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Betul ke kita tak boleh makan MCD??? Aku inginkan kepastian...Hmmm.. Baru-baru ni ada salah sorang member kat FB aku kecoh yang MCD tak boleh makan sebab Jakim tarik balik sijil halal MCD. Bekalan daging dr uruguay diragui. Gerun gak aku dengar, betulkah?? Ada gak dia tunjuk surat penarikan sijil halal tu balik.. Tapi pastikah??



surat penarikan balik sijil halal MCD, betulkah???

Pastu kecoh pulak lagi, ada orang ckp yang daging salah satu jenis burger tak masak pulak, ada gak aku tengok gambar tu, memang tak lalu gak lah nak makan bila tengok.. Loya tekak rasa..Tapi tulah, tak tau betul ke tidak.. Tapi kalau dah rasa ragu-ragu lebih baik x usah makan, itu kan lebih baik. Banyak lg makanan yang menyihatkan, mujur lah aku ni bukan peminat tegar MCD, tak kisah kalau tak makan pun..



apa korang rasa sekarang???

Kalau ada sapa-sapa yang tahu tentang perkara ini, boleh bagi feedback semula tentang penarikan sijil halal MCD ni.. Mungkin ada berita yang tebaru, boleh lah komen balik dlm post ni ya.. Inform n kongsi sama maklumat terbaru.. Itu kan lebih baik..

~ Apa kena dgn mood ni ~

Wahai mood, ape kena ngn kamu nih???

....
....
....

Malas tul nak buat keje, tambah2 Action Research..
Nape ko ni malas sangat hah??
Sebab aku tak dak mood..
Mood, please come back to me...
Aku perlukan mood utk buat segala kerja..

....
....
....

Ya Allah, berikan aku kekuatan..

Tuesday, August 10, 2010

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..


Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..


Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



Sumber dari FB

p/s : moga menjadi iktibar

Ahlan Ya Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Hari ini dah 29 Syaaban. Petang ni tengok anak bulan. Insya-Allah, kalau nampak anak bulan petang ni, kita akan berpuasa esok hari. Alhamdulillah, tiba juga bulan yang dinanti-nantikan oleh semua umat Islam. Sama-sama lah kita hayati bulan Ramadhan yang penuh dengan barokah ini. Isilah bulan ini dengan pelbagai amalan-amalan yang sering kita lakukan sepanjang bulan Ramadahan pada tahun-tahun yang sebelumnya. Moga kita mendapat manfaat daripadanya. Insya-Allah. Ingat 10 malam yang pertama adalah RAHMAT, 10 malam yang kedua adalah MAGHFIROH dan 10 malam yang terakhir dalam Ramadhan adalah TERBEBAS DARI AZAB API NERAKA. Sentiasalah berdoa memohon keampunan dari ALLAH s.w.t dalam bulan yang penuh keberkatan. Wassalam

p/s : Salam Ramadhan buat semua bloggers daripada aku, ATINA_HASANAH

Monday, August 9, 2010

Kejadian yang mengagumkan

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Aku pelik dan hairan, napa ya orang yang buat hubungan yang terlarang tanpa apa-apa ikatan yang sah senang sangat nak dapat anak. Orang yang dah berkahwin bertahun-tahun malah berpuluhan tahun pun masih ada yang tak dapat anak. Dah lah buat satu dosa, pastu tambah lagi satu dosa. Tau dosa apa?? Dosa buang anak lah pulak.. Tak ada rasa keibuan ke?? Aku memang marah betul ngan orang-orang yang suka buat kerja-kerja macam ni. Insaf-insaf lah.. Korang buat keja terkutuk ni patut tengok video kat bawah ni. Jom kita layann... Zasssss..

video

~Selamat Malam~

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Ngantuknye mata ni.. Memang lah ngantuk cik kak, tengok jam kamu dah pukul berapa.. Dah 12.55 tengah malam tuh. Aku ulang lagi sekali 12.55 tengah malam ya.. Patutlah ngantuk semacam.. Oklah, aku pun dah tak tau nak tulis post ape. Mata pon dah nak pejam.. Selamat malam semua.. Opss~ terlupa lak nak baca doa tido sebelum aku tido. Jom ikut aku baca doa tido

BISMIKALLAH HUMMA AHYA WA AMUD. AMIN..

Selamat malam semua bloggers.. Assalamualaikum .. =)

Sunday, August 8, 2010

Menghitung hari

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Menghitung hari
Detik demi detik...

Cewah, menyanyi plak aku malam ni. Saja menguji suara yang tak berapa nak sedap, tapi syok sendiri... Heheheh..

Aku sekarang ni tengah dok menhitung hari untuk tamatkan pengajian aku. Tak sabar pulak rasanya. Sekarang ni pulak macam-macam program dan kursus aku sedang ikuti, dengan kelasnya n macam-macam lagilah.

Dan hujung tahun ni pulak ada satu peristiwa yang akan menjadi sejarah dalam hidup aku.. Nanti akan aku ceritakan kat korang semua apa yang berlaku hujung tahun ni.. Tunggguuuuu.. Bahagia rasanya =). Tengah senyum sampai ke telinga ni..

Friday, August 6, 2010

Jangan Mengeluh..

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Tetiba la plak rajin nak menulis. Sebelum ni bior je blog ni bersawang. Ish2, apa nak jadi ngan tuan blog ni. Anak sapa lah yang malas sangat ni. Hahaha, ngutuk diri sendiri nampak. Saje je nak intro camni, nak ngutuk diri sendiri sekali sekala.

Sekarang ni kita terus ke cerita post aku ni. Aku nak tanya korang, kenapa ya orang suka mengeluh??? Soalan cepu mas buat korang, jawab jangan tak jawab lak ye.. Hahahaha.. Aku pun naik hairan sebab apa orang suka mengeluh. Aku pun suka mengeluh, kenapa ya aku suka mengeluh??? Ada pulak tanya kat orang lain, jawab sendiri lah wei kenapa kamu tu suka mengeluh.

Sebenarnya, tak elok mengeluh banyak-banyak sangat. Setakat benda-benda kecik pun nak mengeluh. Kurangkanlah tabiat ni, tak baik untuk kesihatan. Nampak sangat bila kita ni suka mengeluh, tak bersyukur dengan apa yang ada. So, lepas-lepas ni kurangkan lah aktiviti ni ye. Peringatan ni ditujukan buat semua yang membaca blog ni dan juga buat diri aku ni yang kadangkala suka mengeluh.

KSSR ganti KBSR

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia..

Mesti korang tertanya-tanya apa tu KSSR kan? Bagi sesetengah pihak, mungkin tau apa tu KSSR. KSSR ialah Kurikulum Standard Sekolah Rendah yang akan dilaksanakan beriringan dengan KBSR (Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah) tanpa daihapuskan. Ilmu baru ni aku dapat dari pensyarah PJ aku yang bagi taklimat tentang kurikulum baru ni. KSSR ini hanya akan dilaksanakan sepenuhnya pada tahun 2011 di semua sekolah2 di Malaysia bagi murid2 tahun 1 sahaja. Bagi murid2 tahun 2-6, mereka masih gunakan KBSR. KSSR ini akan dilaksanakan secara berperingkat-peringkat tahun demi tahun.

Untuk pengetahuan korang semua, dalam KBSR kita pakai buku teks kan, tapi dalam KSSR kita gunakan modul yang akan menggantikan buku-buku teks. Pendekatan pengajaran dalam KSSR juga adalah lebih interaktif sesuai dengan perkembangan zaman kini dan juga perkembangan kanak2 sekarang. Maklumlah, kanak2 sekarang kan makin advance, silap2 lagi hebat dari cikgu2 sekarang. So memang sesuai sangat lah dengan KSSR yang baru diwujudkan ni. Aku sebagai guru muda sangat suka dengan pembaharuan ni.

Buat peringkat permulaan, sebanyak 500 buah sekolah telah menjalani uji rintis mulai 31 Mac 2009 sehingga akhir Jun 2009.Sebanyak 50 buah sekolah akan menjalani uji rintis semua mata pelajaran manakala sekolah selebihnya akan menjalani uji rintis dalam mata pelajaran terpilih.KSSR membahagikan mata pelajaran kepada tiga modul iaitu Modul Asas Teras, Modul Asas Tema dan Modul Asas Elektif.

Tahap satu sekolah rendah (tahun 1 hingga 3) akan tertumpu kepada penguasaan 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul) serta kemahiran asas teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sikap dan nilai.Sementara tahap dua sekolah rendah (tahun 4 hingga 6) akan tertumpu kepada pengukuhan dan aplikasi 4M, kemahiran asas ICT, perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, sikap dan nilai.

Selain itu, kementerian juga akan memperkenalkan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) bagi murid-murid prasekolah berumur lima dan enam tahun seluruh negara.Pada peringkat ini pula, tumpuan akan diberikan kepada perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sahsiah, persediaan ke sekolah rendah serta pendedahan awal mengenai kemahiran 4M.

KSPK akan memudahkan lagi murid-murid prasekolah ini untuk menyediakan mereka memasuki alam persekolahan selain pendekatan yang lebih mesra dan menarik digunakan bersesuaian dengan peringkat umur kanak-kanak prasekolah.

Harap-harapnya, perubahan dan pembaharuan yang dilaksanakan dalam sistem pendidikan di Malaysia akan disokong semua pihak dan dilaksanakan dengan sebaik-baiknya. Pastikan kanak-kanak di negara kita ni dapat pendidikan yang sebaiknya.




p/s : berdebar pulak nak laksanakan dasar baru ni tahun depan.

Wednesday, August 4, 2010

Yakin pada janjiNYA

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia

Nak tau nape aku tulis post tajuk ni?? Bermacam-macam kepala aku sekarang ni. Kerja yang banyak sekarang ni buat kepala ni rasa berat. Terfikir aku, mampu ke aku nak hadapi semua ni. Tapi apa yang aku tahu, Allah berjanji kepada hamba-hambaNYA bahawa DIA tak akan menimpa ujian yang terlalu berat sekiranya hambaNYA tak mampu untuk memikulnya. Jadi aku yakin Allah hanya akan berikan ujian ikut kemampuan aku je. Aku pun sejak akhir2 ni suke sesangat dengar lagu Insha Allah nyanyian Maher Zain. Sesuai dengan keadaan aku sekarang kot. Banyak bagi perangsang.

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Ni lah sedikit lirik lagu ni yang aku rasa jadi perangsang buat aku. Hopefully, korang semua juga dapat tempuhi apa aje dugaan yang korang sedang hadapi sekarang. Ingat KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI? QURAN MENJAWAB:

'Allah tidak membebani seseorang itu
melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286

Renung-renungkan...
Related Posts with Thumbnails